2009 Faaliyet Özeti

Lojistik

Kriz dönemi Borusan Lojistik’in yıllardır sürdürdüğü kârlı ve yüksek büyüme trendi içinde istisna bir yıl olarak ortaya çıktı. Operasyonel kârlılığın, hedeflere ve geçen yıla paralel olarak gerçekleşmesine ve nihai kârlılıkta büyüme elde edilmesine karşın cirodaki kayıp % 21’e ulaştı.
Grubun stratejik olarak konumladığı ve kriz şartlarında sürdürülen liman yatırımı 2009 yılı sonunda hemen hemen tamamlandı. Böylelikle genel kargo kapasitesi 6.5 milyon tona, konteyner kapasitesi de 400 bin TEU’ya yükseldi. Aynı dönem için liman faaliyetleri kesintisiz sürdürülürken şirketin pazar payı her iki segmentte de artış gösterdi. Genel lojistik sektörü daralmasının % 30 seviyesinde olduğu yıl, artan risk faktörleri, sürdürülebilir bulunmayan fiyat politikaları ve sektörel uygulamalara temkinli yaklaşılması alınan neticelerde etken oldu. 2009 yılı Borusan Lojistik’in maliyet ve verimlilik alanında önemli kazanımlar sağladığı dolayısıyla talep ve fiyat düşüşlerine karşın kârlılık ve nakit jenerasyonunu önceliklendirdiği bir yıl oldu. Net borçlanma seviyesi ise yatırım kredisi ve sektörel vade yapısının esnemesine bağlı olarak artış kaydetti. Stratejik ve odaklı iş yaklaşımlarıyla müşteri memnuniyeti seviyesi 93 puana yükseltildi (2008: 80). Bu gelişmelerle beraber, FVAÖK seviyesi ise 30 milyon $ olarak gerçekleşti.

Bunların yanı sıra, şirketin rekor puan seviyesi ile Ulusal Kalite Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanması Grup genelinde de en önemli başarı adımlarından birisi oldu.

Borusan Holding.Tüm Hakları Saklıdır.