EN
Borusan Kocabıyık Vakfı



Borusan Holding; kurumsal sosyal sorumluluğu doğrultusunda eğitim, kültür ve sanat alanlarında gerçekleştirdiği ve desteklediği projelerle Türkiye’nin çağdaşlaşmasına katkıda bulunuyor. Grubun bu faaliyetlerinin tümü Borusan Kocabıyık Vakfı çatısı altında yapılandırıldı. Vakıf; eğitim, kültür ve sanat çalışmaları için 2011 yılında 16 milyon dolar kaynak ayırdı.


Borusan Kocabıyık Vakfı, ülkemizin vasıfl ı iş gücü eksiğinin giderilmesi için yürütülen çalışmalara özel sektörün de katkıda bulunması gerektiği düşüncesiyle 1992 yılından bu yana eğitim konusunda topluma değer katan yatırımlar yapıyor. Türkiye’nin uluslararası toplumlarla küresel entegrasyonunu gerçekleştirmesi gerektiği inancıyla da, kültür ve sanat alanlarında sosyal sorumluluk çalışmalarını sürdürüyor.

Başta klasik müzik olmak üzere kültür ve sanat alanındaki çalışmalar özellikle iki eksende sürdürülüyor. Bunların birincisi, evrensel bir ortak dil olarak görülen klasik müzik aracılığıyla Türkiye ile tüm dünya toplumları arasında bir kültür köprüsü oluşturma amacı. İkincisi ise gerek müzik alanındaki etkinlikler, gerekse kültür mirasının korunması yönündeki çalışmalarla ülkemizin uluslararası tanıtımına katkıda bulunma hedefi . Vakıf, bu alandaki çalışmalarını Borusan Contemporary, ArtCenter/İstanbul, Borusan Müzik Evi, Ertuğ & Kocabıyık Yayınları gibi girişimlerle klasik müziğin ötesine taşıyor.

Sürdürülebilirliğe özel bir önem veren Borusan; eğitim, kültür ve sanat alanlarının yanı sıra dünya ekosisteminin sürdürülebilirliğine katkı amaçlı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

Sürdürülebilirliğe özel bir önem veren Borusan; eğitim, kültür ve sanat alanlarının yanı sıra dünya ekosisteminin sürdürülebilirliğine katkı amaçlı projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

 

EĞİTİM

 

Borusan 2011 yılında kurumsal sosyal sorumluluk aktiviteleri kapsamında eğitim alanında da faaliyetlerine devam etti.

1998 yılında Vakıf tarafından yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanan İstanbul Beylikdüzü’ndeki Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Teknik Lisesi ile İstanbul Avcılar’daki Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu’nun ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederken diğer okullara da destek verildi. Ayrıca, 2010 - 2011 yılında 150 öğrenciye burs verildi.

Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu, Borusan Asım Kocabıyık Anadolu Teknik Lisesi, KOÜ Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu, U.Ü. Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu ve Gemlik’teki Borusan İlköğretim Okulu olmak üzere 6 eğitim biriminde Kalder’in uyguladığı Ulusal Kalite Hareketi çalışmalarına devam edildi.

“Baba Beni Okula Gönder” (BBOG) kampanyasına destek veren Vakıf; 2011 yılında 100 kız çocuğunun eğitim bursunu üstlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi inşaatı tamamlanarak üniversiteye teslim edildi.

U.Ü. Gemlik Sunğipek Asım Kocabıyık Yerleşkesi’nde 2011’de inşaatına başlanan, iki kafeterya ve bir konferans salonundan oluşan öğrenci merkezi tamamlanarak üniversiteye teslim edildi.


Borusan Kocabıyık Vakfı; okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarda temel etik değerleri geliştirebilmeleri için anaokulu öğretmenlerine de destek oldu. Bu doğrultuda okul öncesi eğitimi uzmanı Prof. Dr. Gülçin Alpöge’nin, ebeveynlere ve öğretmenlere yol göstermek amacıyla kaleme aldığı “Okul Öncesinde Değer Eğitimi” adlı kitabın sponsorluğunu üstlendi. Kitap, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle İstanbul’daki 5 binden fazla anaokulu öğretmenine ulaştırıldı.

KÜLTÜR - SANAT

 

Klasik Müzik


Klasik müzik alanındaki faaliyetlerini Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), Borusan Quartet, Borusan Çocuk Korosu, Borusan Müzik Kütüphanesi ve Borusan Müzik Evi ile sürdüren Borusan Kültür Sanat, Türkiye adına ISCM (Uluslararası Çağdaş Müzik Birliği) ve EMC’ye (Avrupa Müzik Birliği) üyedir.

BİFO, 2011 - 2012 sezonunda birçok ünlü soliste eşlik etti. Başarılı bir sezon gerçekleştiren BİFO’nun Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki konserleri yüzde 100, Lütfi Kırdar’daki konserleri de yüzde 95 doluluk oranına ulaştı. BİFO’nun Lütfi Kırdar’daki her konserini, 200’ü aşkın öğrenci de izledi.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 2012 yılının başında, Haziran 2011’de kaydettiği “Music from the Machine Age” adlı ikinci albümünü tüm dünyada piyasaya çıkarttı.

BİFO, 2011 yılının son günlerinde, “İki Yıldız, Bir Prömiyer” adını taşıyan konserde ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile “klarnetin kraliçesi” Sabine Meyer’e eşlik etti. Fazıl Say’ın “Hayyam” adlı klarnet konçertosu, dünya prömiyerinin ardından Türkiye’de ilk kez Sabine Meyer tarafından seslendirildi. BİFO’nun 17 Kasım’da piyanist Gülsin Onay’a eşlik ettiği konserin tüm geliri Van’daki deprem felaketinden etkilenen vatandaşlar için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Van Depremi İnsani Yardım Fonu’na bağışlandı.

2011 - 2012 sezonunda Süreyya Operası’nda 3 konser veren Borusan Quartet 1.200 seyirciye ulaştı.


BİFO, 2011 yılının son günlerinde, “İki Yıldız, Bir Prömiyer” adını taşıyan konserde ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile “klarnetin kraliçesi” Sabine Meyer’e eşlik etti.

 

İstanbul Müzik Festivali Sponsorluğu


Başlangıcından bu yana İstanbul Müzik Festivali’nin en büyük destekçilerinden biri olan Borusan, festivale ve klasik müziğe duyulan ilgiyi artırmak ve geniş kitlelere yaymak için 2006 yılında on yıllık bir süre için festivalin ana sponsoru oldu. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 39. İstanbul Müzik Festivali’nin Açılış Konseri’ni Gürer Aykal yönetiminde gerçekleştirdi. Orkestra ayrıca festivalde Grammy ödüllü keman sanatçısı Hilary Hahn’a ve dünyaca ünlü soprano Renée Fleming’e eşlik etti.

 

Borusan Müzik Bursu


Borusan Kocabıyık Vakfı her yıl düzenlediği özel konserlerle genç yeteneklere yurt dışında klasik müzik alanında yüksek eğitim imkânı yaratarak, Türkiye’nin adını dünyada duyuracak uluslararası sanatçıların yetişmesini destekliyor. 2006 yılında orkestrayı Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2007 yılında Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, 2008’de Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yönetti. Ülkemizin önde gelen sahne sanatçılarından Cem Yılmaz’ın yönettiği ve 2010 yılının başında gerçekleşen Özel Konser seyircilerden büyük ilgi gördü. Gelen yoğun talep üzerine Cem Yılmaz, 2011 yılı konserinde de tekrar Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konuk şefi oldu.

Borusan Müzik Evi


İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının ana arteri olan Beyoğlu’nda farklı disiplinlerden sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Borusan Müzik Evi’nde, oda müziği, caz müziği, dünya müziği, DJ performansları ve Borusan Müzik Evi’ne özel müzik projeleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca her ay genç yeteneklerin performanslarına da yer veriliyor.

2011 - 2012 sezonunu 14 Ekim’de Mercan Dede Quartet, Ceza ve Hüsnü Şenlendirici Quartet ile açan Borusan Müzik Evi, yıl boyunca Koreli caz vokalisti Yuan Sun Nah, klasik müziğin önde gelen isimlerinden La Venexiana topluluğu, RONIN beşlisi gibi isimleri ağırladı. Borusan New Series ile Borusan Müzik Evi’nin mimarisi ve müzik bir araya gelirken, Çağdaş Müzik Günleri’nde bu alanın başarılı müzisyenleri konserler verdi.

Borusan Müzik Evi 2011 yılında da çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapmaya devam etti. 2011’in ilk aylarında ArtCenter/İstanbul sanatçılarının 2. sergisi “Durumun Sorgulanması” sanatseverlerle buluştu. Borusan Müzik Evi’nde açılan diğer bir sergi de, 2010 yılında ilki gerçekleştirilen ve 35 bine yakın ziyaretçinin gezdiği “Madde - Işık 2” sergisi oldu.

2011’in ilk aylarında ArtCenter/İstanbul sanatçılarının 2. sergisi “Durumun Sorgulanması” sanatseverlerle buluştu.

Ertuğ & Kocabıyık Yayınları


Yüksek nitelikli kitaplarıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın tarihi, kültürel ve sanatsal mirasını tüm dünyaya tanıtan Ertuğ & Kocabıyık Yayınları, 2011 yılında iki yeni kitap yayımladı: “Borusan Contemporary Art Collection Volume 1” ve “Domes: A Journey Through European Architectural History”.

Eylül 2011’de Borusan Contemporary’de ziyarete açılan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, resimden heykele, fotoğraftan videoya, yeni medyadan yerleştirmeye uzanan çağdaş sanatın en seçkin örneklerini barındıran bir koleksiyon. Koleksiyonda yer alan yapıtlardan oluşan çok özel bir seçki, Ahmet Ertuğ’un fotoğrafları ve tasarım konsepti ile alanında çok önemli yere sahip akademisyen ve küratörlerin hazırladığı makaleler eşliğinde “Borusan Contemporary Art Collection Volume 1” isimli kitapla okuyucuya tanıtılıyor.

Ahmet Ertuğ, “Domes: A Journey Through European Architectural History” isimli kitapta mimarinin en belirleyici simgelerinden kabul edilen kubbeleri inceledi. Kitap, göklere açılan gözpenceresi ve devasa küresel kubbesiyle 1’inci yüzyıldan kalma Roma’daki Pantheon’dan günümüzün en çok ziyaret edilen yeni mimari yapıları arasındaki Norman Foster imzalı Berlin’deki Bundestag’ın çelik ve cam kombinasyonuna uzanan bir yolculuk sunuyor.

 

Borusan Contemporary


Borusan Holding Yönetim Merkezi’nin faaliyet gösterdiği Rumelihisarı’ndaki Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 100’üncü yaşında “Borusan Contemporary Perili Köşk İstanbul” adıyla Türkiye’nin çağdaş sanat alanındaki ilk ofi s müzesine dönüştürüldü. Hafta içi ofi s çalışmalarının sürdüğü Borusan Contemporary hafta sonları birbirinden yenilikçi sergilerle sanatseverlerle buluşuyor. Ziyaretçilere, müzede alışveriş olanağı sağlayan BC Shop ve Müzecafe hizmeti de sunuluyor. Müzenin programında koleksiyon seçkilerinin yanı sıra her yıl farklı medya ve kavramsal içerikle üç geçici sergi yer alıyor.


Borusan Contemporary’de sergilenen eserlere paralel olarak çocuk atölyeleri düzenleniyor. Bu atölyelerde, çocuklar için çağdaş sanatı daha yakından tanıyabilmelerine olanak sağlayan eğlenceli ve öğretici çalışmalar hedefl eniyor. 5 - 14 yaş aralığındaki çocuklara hitap eden eğitimlerde, çocukların çağdaş sanatla doğru bir ilişki kurabilmeleri amaçlanıyor.

Müzenin 12. İstanbul Bienali kapsamında, 17 Eylül’deki açılışı yedi çağdaş sanatçının, Borusan Contemporary için ürettiği video eserlerinden oluşan “Yedi Yeni İş” sergisi ve Borusan Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerin sergilendiği Segment #1 sergisiyle yapıldı.

Borusan Contemporary’nin görsel kimliği, tasarımı ve sergi programı da dahil olmak üzere yönetimi konusunda Solomon R. Guggenheim Vakfı’nın eski direktörü ve GCAM’nin kurucusu Thomas Krens’ten danışmanlık hizmeti alındı. Hani Rashid ve eşi tarafından kurulan Asymptote Mimarlık ise proje geliştirme sürecinin mimari aşamasına dahil oldu. Konsept tasarım uygulamasını Mat Mimarlık gerçekleştirdi.

Hafta içi ofis çalışmalarının sürdüğü Borusan Contemporary hafta sonları birbirinden yenilikçi sergilerle sanatseverlerle buluşuyor.

 

Efes Antik Kenti, Teras Evler - Mermer Oda Sponsorluğu ve Efes Vakfı


Borusan Holding, Efes Antik kenti içinde yer alan Teras Ev 2’nin içindeki Mermer Oda projesinin sponsorluğunu üstlendi. 120.000 parçaya ayrılmış mermerlerin yeniden duvarlara yerleştirilmesi işlemi dünyanın en büyük ‘puzzle’ projesi olup, toplam 300 bin Euro’ya mal olacak. Bu projenin arkeoloji dünyasında eşsiz bir yeri ve önemi bulunuyor.

2010 yılında Efes Antik Kenti’nin gelişimine ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Borusan Holding öncülüğünde Efes Vakfı kuruldu. Efes Vakfı’nın hedefi , Efes Antik Kenti’ndeki kazılara ivme kazandırıp uluslararası düzeyde tanıtımına destek vererek, Efes’i dünyanın lider turizm noktaları arasında ilk sıralara taşımak olarak belirlendi. Bu kapsamda yerli ve yabancı iş dünyasının desteğini de sağlamak üzere faaliyetlerini sürdüren Vakıf ayrıca Efes’in tanıtımı için de projeler yürütüyor.

 

ÇEVRE


Borusan Grubu, yürüttüğü çalışmalarda doğal kaynakları mümkün olan en az düzeyde kullanmayı hedefl iyor. Grup şirketleri, zararlı kimyasal kullanımının azaltılması, tehlikeli atıklar da dahil tüm atıkların azaltılması ve bertaraf edilmesi konularında çalışmalar yapıyor. Elektrik enerjisi, su ve azot tüketiminin azaltılmasına yönelik çevre projeleri hayata geçiriliyor.

Borusan şirketlerinin tamamına yakını ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi ile olumsuz çevresel etkileri kontrol altında tutarak yasalara tam uyumu taahhüt etti.

Elektrik enerjisi, su ve azot tüketiminin azaltılmasına yönelik çevre projeleri hayata geçiriliyor.

Afyon Tazlar Köyü Kırsal Kalkınma Projesi


Hayata geçirdiği çeşitli projelerle çevrenin sürdürülebilirliğine de destek veren Borusan, bu kapsamda Borusan Grubu’nun Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın sponsorluğunda TEMA Vakfı ile Afyonkarahisar Tazlar Köyü’nde kırsal kalkınma projesi gerçekleştirdi.

Çok başarılı sonuçlar elde edilen proje Türkiye ölçeğinde benzer projelere de ilham kaynağı oldu. Bu başarılı işbirliği sonucunda “TEMA - BORUSAN Afyonkarahisar - Sinanpaşa - Güney, Düzağaç ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık ve Karacaören Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi” adı altında 5 bölgede de benzer projeler hayata geçirildi.

Borusan şirketlerinden 1,5 milyon ağaç


Borçelik “Daha yeşil bir Türkiye” sloganıyla, 2010 yılında Gemlik’te Bursa Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 160 hektarlık bir alanın ağaçlandırılması projesinin sponsoru oldu. Bu sponsorluk çerçevesinde Gemlik’te 500 bin ağaç fi danının dikimi için gerekli kaynak sağlandı.

Grup şirketlerinden Borusan Lojistik de “1 milyon ağaç” kampanyasını sürdürüyor. ÇEKÜL Vakfı’nın 1991 yılından beri yürüttüğü “7 Ağaç Ormanları” programına katılan Borusan Lojistik, İzmir Ödemiş ve Mardin Kızıltepe’de ÇEKÜL’ün belirlediği iki farklı alanı ağaçlandırıyor. Eylül 2011’de başlayan çalışma kapsamında Borusan Lojistik 5 yıl boyunca ağaçların bakımını da üstleniyor. Proje 2015’te tamamlanacak.

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Bildirisi

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı 2012 sonrası için yasal olarak bağlayıcı ve kapsayıcı bir uluslararası sözleşmenin acilen oluşturulmasını talep eden Cancun Bildirisi’ne imza atan özel sektör kurumları arasında Borusan Holding de yer aldı.

İklim Değişikliğine karşı Cancun Bildirisi, iş dünyasının Meksika - Cancun’da gerçekleştirilen COP16’da (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Tarafl ar Konferansı) yer alan hükümetlerden beklentilerini ortaya koydu. Bildirgede, özel sektör temsilcileri hükümetlerden yerel, ulusal ve bölgesel düzeyde düşük karbon ekonomisine geçiş için taleplerde bulunuyor. Düşük karbon ekonomisine yönelik yatırımların her geçen gün arttığı günümüzde, iklim değişikliği ile mücadelede bağlayıcı adımların atılmaması, iş dünyasının bu bildirgede detaylı talepleri dile getirmesine neden oldu. Cancun Bildirisi’nin ardından, uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinde çözüm yaratılması ve ulusal düzeyde gerekli adımların atılmasıyla yeşil ekonomiye geçişin hızlandırılması için hükümetlere çağrıda bulunulan 2°C Bildirisi gündeme geldi. Borusan, sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde, 2°C Bildirisi’ni dünyada ilk imzalayan öncü küresel şirketler arasında yer aldı. 2°C Bildirisi, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2010 yılında küresel karbon salınımlarının kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekerek mevcut eğilimler ile yıllık 2°C ısınma sınırının geçilme riskinin ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Bildiri, iklim değişikliğine karşı çözümler geliştirme konusunda iş dünyasının hükümetler ile ortak çalışma talebini ortaya koyuyor.

Borusan Holding, Borçelik, Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Borusan Lojistik, Borusan Oto/ Otomotiv ve Kerim Çelik lokasyonlarında açılan standlarda Borusanlı gönüllülerden oluşan Okyanus Gönüllüleri, lösemili çocukların annelerinin yaptığı ürünleri satarak elde ettikleri geliri LÖSEV’e bağışladı.

DİĞER

 

Asım Kocabıyık Afyonkarahisar Mikro Kredi Şubesi ile yüzlerce kadın iş sahibi oldu


Finansmanını önemli ölçüde Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın sağladığı Asım Kocabıyık Afyonkarahisar Mikro Kredi Şubesi 2011’de açıldı. Asım Kocabıyık Mikro Kredi Şubesi’nin sağladığı krediler bölgede birçok kadının yaşamını değiştirirken, çok sayıda başarı öyküsü ortaya çıktı.

Asım Kocabıyık Afyonkarahisar Mikro Kredi Şubesi bugüne kadar yaklaşık olarak toplam 300 bin TL kredi vererek, 405 kadının iş sahibi olmasını sağladı.

Borusan Grubu’ndan LÖSEV’e destek


Borusan Holding, Borçelik, Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Borusan Lojistik, Borusan Oto/Otomotiv ve Kerim Çelik lokasyonlarında açılan standlarda Borusanlı gönüllülerden oluşan Okyanus Gönüllüleri, lösemili çocukların annelerinin yaptığı ürünleri satarak elde ettikleri yaklaşık 18 bin TL geliri LÖSEV’e (Lösemili Çocuklar Vakfı) bağışladı.

Eğitim, çevre ve kültür sanat alanlarında gönüllülük çalışmaları yapan Okyanus Gönüllüleri bu uygulamaların sistematik ve sürdürülebilir olması için çalışmalarını devam ettiriyor.

Sürdürülebilirlik Raporu


Borusan 2011 yılında 2009 - 2010 faaliyetlerini kapsayan ikinci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlandı. Küresel düzeyde geçerliliği olan GRI Sürdürülebilirlik Rehberi temel alınarak hazırlanan Borusan Sürdürülebilirlik Raporu’nun ilki Aralık 2009’da yayımlanmış; Ocak 2010’da ise rapor, Birleşmiş Milletler’in New York’taki Global Compact Merkezi tarafından “Notable”, ‘BM standartları açısından istisnai ölçüde başarılı ve yeterli’ bulunmuştu.

Borusan Holding. Tüm hakları saklıdır.