Borusan

Endüstriyel Analiz

Distribütörlük

Otomotiv

BMW Grubu’nun küresel perakende satış seviyesi BMW, MINI ve Rolls-Royce marka otomobilleri temsil eden tüm markalarda 1.435.876 adet olarak gerçekleşmiştir. Şirket bu rakamlarla 2007 yılına kıyasla % 4 oranındaki sınırlı küçülme ile dünyanın öncü premium sınıf otomobil üreticisi olma unvanını korumuştur. Land Rover ise dünya çapında 186.590 adet satış ile küresel satış rekoru kırdığı 2007 yılının % 18 oranında altında kalmıştır.

2008 yılında Türkiye binek otomobil pazarı, 2007 yılı ile karşılaştırıldığında, % 14 oranında düşüş yaşamıştır. Lüks segment ise % 18 oranında küçülmüştür. BMW markası, Türkiye binek otomobil pazarında 4.849 adet perakende satış ile % 2 pazar payına sahip olmuştur. Yıl sonu itibariyle, 5.009 adet BMW otomobil toptan satışı gerçekleşmiştir.

Küresel finansal ve ekonomik krize rağmen, MINI markası 2008 yılında yeni bir rekora imza atmıştır. Dünya çapında toplamda 232.425 adet satış ile geçen seneye göre % 4 oranında büyümüştür.

2008 yılında Türkiye’de SUV segmenti 21.661 adetlik bir hacme ulaşmıştır. SUV pazarı bir önceki yıla göre % 10 oranında daralırken, toplam binek otomobil pazarındaki payı % 0.3 artarak % 7’ye ulaşmıştır. Aynı dönem içinde Borusan Otomotiv, 1.804 adetlik Land Rover araç satışı gerçekleştirerek % 39 pay ile premium 4x4 segmentinin lideri olmuştur. Ayrıca Land Rover’ın toplam SUV segmenti içindeki pazar payı da % 8 olmuştur.

Küresel finansal kriz, pazardaki daralma ve bunların Türkiye pazarındaki etkileri, 2008’in son çeyreğinde şiddetle hissedilmeye başlanmıştır. Talepteki zayıflamanın böylesine önemli bir dönemde olmasından ötürü, 2008 yılında 601 adet perakende ve 599 adet toptan satış gerçekleştirilmiştir. Satış hacmindeki daralmaya rağmen, MINI yine de segmentinde lider olmuştur. Yeni ve kuvvetli rakiplerin geldiği segmentte, MINI % 47 oranında bir pazar payına sahip bulunmaktadır.

Türkiye’de motosiklet sektörü 2008 yılını bir önceki yıla yakın bir satış adedi ile (12. ay sonu itibariyle tahmini 190.000 adet) bitirmiştir. BMW Motosiklet, 2007 yılında 650 cc ve üzeri pazardaki % 20’lik payını 2008 yılında % 21’e yükseltmiş, toplamda 355 adet perakende satış gerçekleştirmiştir.

Borusan Otomotiv’in Türkiye dışındaki ilk yatırımı olan Borusan Oto Kıbrıs’ın açılışı Kasım 2008’de gerçekleştirilmiştir. Land Rover’ın KKTC’deki tek yetkili distribütörü olan Borusan Oto Kıbrıs, tüm Land Rover modelleri için satış ve satış sonrası alanlarında hizmet vererek, Land Rover markasını Borusan Otomotiv kalitesi ve güvencesi ile Kıbrıslılar’a sunacaktır. 7.100 metrekare arazi içinde kurulan Borusan Oto Kıbrıs tesislerinin 2.250 metrekarelik kapalı alanının 790 metrekaresini showroom oluşturmaktadır.

2008 yılında, Filo ve Özel Satışlar olarak toplam 799 adet BMW, 100 adet MINI ve 225 adet Land Rover otomobil satışı gerçekleştirilmiştir.

Olumsuz piyasa koşullarına rağmen 2008 yılında kullanılmış oto satışları 971 adede ulaşmıştır. 2009 yılı Ocak ayından itibaren İstinye tesislerimizde de Kullanılmış Oto faaliyetlerine başlanmak üzere gerekli hazırlıklar yapılmıştır.

Türkiye’nin ilk "çok markalı ikinci el otomobil platformu" olan Manheim Türkiye, Borusan Grubu’nun gelişen otomotiv distribütörlük ağının bir parçası konumundadır. Manheim Türkiye, 2008 yılı Ocak ayı itibariyle açık artırma konusunda dünyanın lider şirketlerinden, Amerikan Manheim ile ortaklık kurmuştur. Merkezi Tuzla’da olan Manheim Türkiye, 2008 yılının Eylül ayında İstoç Oto ve Ticaret Merkezi içinde ayrıca bir açık artırma merkezini de faaliyete geçirmiştir.

2008 yılında 580 üye bayiye ulaşan Manheim Türkiye, filo sahiplerinden aracı kurum ve kişilere araç satışını hedefleyen açık artırma faaliyetlerine 2004 yılında başlamıştır. 2008 yılı itibariyle 10 bine yakın aracın satışına aracılık etmiş; açık artırmada sattığı araç sayısını ise 4.068 adete yükseltmiştir. Haftalık ortalama 130 üye katılımına sahiptir.

Supsan

2008 yılı otomotiv yan sanayi şirketi Supsan için satış ve üretimde rekor yılı olmuştur. Supsan, sektörünün küresel lideri Eaton Inc. lisansı altında 7.4 milyon adet supap üretimi ve 7.3 milyon adet supap satışı gerçekleştirmiştir. Toplam ciro 26.4 milyon dolara ulaşmıştır. İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirilen ihracat 4.3 milyon adede ulaşmıştır. Yurtiçi yedek parçada son yılların en önemli başarısı elde edilerek 1.2 milyon adetlik satış gerçekleşmiştir.

İş Makineleri ve Güç Sistemleri Grubu

Finansal krizin etkisi ile iş makineleri sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi olarak daralmış ve % 46’lık bir küçülme ile yılı 5.280 adet olarak kapatmıştır. Yeni makine sektöründeki daralmaya rağmen şirketin kiralama, ikinci el ve servis faaliyetlerinde ise bir önceki yıla göre büyüme devam etmiştir.

Borusan’ın Caterpillar ürünleri distribütörlüğü 2008 yılında yaşanan küresel krize rağmen hem yurtiçi hem de uluslararası pazarlardaki satışı korumuştur. Yavaşlayan yurtiçi pazarda, Borusan Makina, iş makinesi satış hacminde % 40’lık bir küçülme olmasına rağmen pazardaki lider konumunu sürdürerek pazar payını % 2 oranında artırmayı başarmıştır.

190 adet iş makinesinden oluşan kiralama filosu ile şirket, 2008 yılı satış hedefinin % 42 üstüne çıkarak iş makinesi kiralama pazarındaki liderliğini sürdürmüştür. Bunun yanı sıra, 2008 yılında ikinci el iş makinesi satışları 2007 yılına kıyasla, cirosal bazda % 13 artmış ve 410 adede ulaşılmıştır.

Servis faaliyetleri 2008 yılında büyüme trendini korumuş ve hedeflerini % 18 oranında aşmıştır. Müşteri Destek Anlaşmaları (MDA) makine teslim oranı % 69 olarak gerçekleşmiştir.

Caterpillar’ın tüm EAME Bölgesi için uyguladığı "MDA Şampiyonlar Ligi"nde Borusan Makina, MDA operasyon kalitesi ile ikinciliğe hak kazanmıştır.

Şirketin yedek parça pazar payı (POPS-C) % 46 olarak gerçekleşmiştir. EAME Bölgesi’nde Cat Madeni Yağ satışlarında yıllık 2 milyon litrenin üzerinde satışla listede üst sıralarda konumlanılmıştır. Rekabetin zorlaştığı paletli yürüyüş sistemlerine yönelik kampanyalar ile Cat parça pazar payı artırılmıştır.

Borusan Makina, 2008 yılında batıda imal edilmiş iş ekipmanları arasında, Kazakistan’daki liderliğini korumuş, iş makineleri satış hacmi % 30 artmıştır. Özellikle madencilik segmentindeki yeniden yapılanma ve pazar payı artışı, bu segmentten elde edilen geliri 2 katına çıkarmıştır. Kazakistan tarım sektörünün gelişimine paralel olarak Borusan Makina, 2008 yılında bu sektördeki pazar payını artırarak 2007 gelirini üçe katlamıştır.

Kazakistan’daki Varvarinskoe Proje Tesisleri, Caterpillar’ın dünya çapında uyguladığı "Kirlilik Kontrolü Programı" doğrultusunda, programdaki en yüksek seviye olan “beş yıldız” düzeyine çıkartılmış, CIS içinde bu düzeydeki tek tesis olmuştur.

2008 yılı Borusan Güç Sistemleri içinse yine yüksek performans sergilenen bir yıl olmuştur. Enerji sektöründeki ve finansal piyasalardaki zor koşullarına rağmen tüm segmentlerde başarı sağlanmıştır. Yıllık satış artışı özellikle marin ve dizel segmentlerinden gelen katkı ile % 50’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Marin segmenti özellikle römorkör, megayat ve kargo/kimyasal gemi alanlarında ciddi büyüme göstermiştir. Dizel segmentinde ise özellikle 1000 KVA üstü ünitelerde büyüme sağlanmıştır.

Rekabetçi Müşteri Finansmanı Programı 2008 yılında tüm segmentlere yayılmıştır. 2008 yılında toplam satışların % 34’ü müşteri finansmanı araçları yardımıyla gerçekleşmiştir.