Borusan

Borusan Kocabıyık Vakfı

Borusan, Çağdaş Bir Türkiye için Stratejik Hamleler Yapıyor

Türkiye’nin kalkınması ve çağdaş ülkeler düzeyine ulaşması için eğitimin ve sanatın önemine her zaman dikkat çeken Asım Kocabıyık, hem Borusan Holding’in finansmanıyla hem de kişisel girişimleriyle uzun yıllar ülkenin eğitim ve kültürsanat hayatına katkıda bulunmuştur.

1992 yılında bu amaçla kurulan Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı ve 1997 yılından bugüne hizmet veren Borusan Kültür Sanat, 2008 yılı itibariyle Borusan Kocabıyık Vakfı çatısı altında birleştirilerek çağdaş bir Türkiye için çalışmaya bir bütünlük içerisinde devam etmektedir.

EĞİTİM
Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eğitim ve Dekanlık Binaları:

Vakfın 2008 yılı eğitim faaliyetleri içerisinde en önemli bölümü Uludağ Üniversitesi Gemlik Suğnipek Yerleşkesi’nde yapımına başlanan Hukuk Fakültesi Eğitim ve Dekanlık binalarının tamamlanması oluşturmuştur. Hukuk Fakültesi eğitim birimleri ve dekanlık binaları 24 Mayıs 2008 tarihinde yapılan bir törenle Üniversite’ye teslim edilmiştir.

"Hizmet İçinde Alan Geliştirme" Projesi:

Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Borusan Kocabıyık Vakfı’nın desteği ile ilçedeki ilköğretim okullarında yürüttüğü çalışma da 2008’deki önemli hamlelerden biridir. T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın da desteklediği alan "Avcılar Modeli" Türkiye’ye de yayılmış; öğretmenlerin müfredat değişikliklerine uyum sağlamalarını amaçlayan "Hizmet İçinde Branş Geliştirme Eğitimi" ile 1000’e yakın öğretmene eğitim verilmiştir. Toplamda 3 yılı kapsayan proje aracılığıyla, Türkiye genelinde 7 ayrı üniversiteden seçilen eğitmenler, öğretmenlere 144 saatlik eğitim vermişlerdir.

"Anne-Baba Eğitimi" Projesi:

Borusan insanlığın önemli sorunlarından birisi olan "şiddet"in önüne geçebilmek için de bu konudaki eğitim çalışmalarına devam etmiştir. Velileri, şiddete eğilimli çocuklar konusunda eğitmeyi amaçlayan "Anne - Baba Eğitimi" ile eğitim verilen velilerin sayısı 18 bine ulaşmıştır. Proje kapsamında, 30 bin aileye Borusan Kocabıyık desteği ile hazırlanan Anne-Baba Eğitimi konulu kitap dağıtılmıştır. 168 sorunlu öğrenciye okul ve değişik kurumlar yoluyla iyileştirici yardım hizmetleri sunulmuş, 1000’e yakın ev ziyaret edilerek anne babalarla görüşme yapılmıştır. 2009 yılı sonunda tamamlanacak olan bu projenin yanı sıra Vakfımız yaptırmış olduğu okullardaki eğitim seviyesinin yükseltilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

KÜLTÜR - SANAT

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın 2008 yılında kültür-sanat alanında yürüttüğü projeler ise şu başlıklar altında toplanabilir:

Klasik Müzik:

Borusan Kocabıyık Vakfı; Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), Borusan Oda Orkestrası (BOO), Müzik Kütüphanesi, Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Borusan Çocuk Korosu ile Türkiye’nin klasik müzik hayatında önemli bir yer teşkil etmektedir. Türkiye adına ISCM (Uluslararası Çağdaş Müzik Birliği) ve EMC’ye (Avrupa Müzik Birliği) üye olan Vakıf, aynı zamanda İstanbul Yeni Müzik Festivali’ni de gerçekleştirmektedir.

Onursal şefliğini Gürer Aykal’ın yaptığı BİFO’ya, 2008 yılında klasik müzik dünyasının gelecek vaat eden isimlerinden Avusturyalı Sacha Goetzel daimi şef olarak getirilmiştir.

İstanbul 2010 Kültür Başkenti:

2008 yılında Borusan, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesinin kurumsal ortağı olmuştur. Projeye Borusan’ın katkısı maddi olarak kalmayacak, tüm Borusan çalışanlarının birikimleriyle birlikte sürecin içine katılacağı projeler geliştirilecektir.

MusicHouse:

Vakıf, 2010 yılında Beyoğlu’nda MusicHouse isimli bir etkinlik merkezi açmak için gerekli adımları atmaya başlamıştır. MusicHouse bünyesinde atölye çalışmaları, ustalar sınıfı gibi etkinliklerin yanı sıra orkestra için prova alanları ve küçük bir konser salonu yer alması planlanmaktadır.

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Sponsorluğu:

Başlangıcından bu yana Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin önemli destekçileri arasında yer alan Borusan, 2006 yılında üstlendiği sponsorluk sorumluluğu çerçevesinde 2008 yılında da festivale olan ilgiyi artırmak için yaratıcı kampanya çalışmalarıyla tanıtım faaliyetlerini sürdürmüştür.

Borusan Müzik Bursu:

Borusan klasik müzik alanında ülkemizin genç yeteneklerine yurtdışında eğitim olanağı sağlamaktadır. 2006 yılında Ahmet Kocabıyık’ın ve 2007 yılında Rahmi Koç’un konuk şef olarak yönettiği konserlere, 2008 yılında Bülent Eczacıbaşı konuk şef olmuş ve alanında başarılı bir öğrencinin daha yurtdışında alacağı eğitim bursu sağlanmıştır.

ArtCenter/İstanbul:

Çağdaş sanat alanında yenilikçi, cesur, ve deneysel çalışmalara destek veren Borusan, 2008 yılında çağdaş akımın Türkiye’deki gelişimine katkı sağlamak amacıyla ArtCenter/İstanbul’u hizmete açmıştır.

Beyoğlu’nun merkezinde, Ayhan Işık Sokak’ta, dört katlı, 500 metrekarelik bir binada faaliyet gösteren ArtCenter/İstanbul, çağdaş sanatın Türkiye’deki genç temsilcilerine hem çalışabilecekleri hem de sanatseverlerle buluşabilecekleri bir ortam sunmaktadır.

Ertuğ & Kocabıyık Yayınları:

Ertuğ & Kocabıyık Yayınları bugüne kadar Türkiye’nin tarihi mirasını, sahip olduğu zenginlikleri dünyaya tanıtmak amacıyla on sekiz adet sanat kitabına imza atmıştır. 2008 yılında bu eserlerin arasına Efes ören yeri, Selçuk Müzesi (İzmir Arkeoloji Müzesi) ve Viyana Efes Müzesi’ndeki tarihi mirası bir araya getirerek ölümsüzleştiren “Ephesos: Architecture, Monuments and Sculpture” isimli kitap eklenmiştir.

10 Ekim’de Viyana Efes Müzesi’nde açılışı yapılan ve kitaptan seçilen 25 fotoğrafın bulunduğu sergi de ülkemiz adına önemli bir tanıtım faaliyeti olmuştur. Sergi ve kitap Türkiye’nin konuk ülke olduğu Frankfurt Kitap Fuarı’nda da sanatseverlerin beğenisine sunulmuş ve Ertuğ & Kocabıyık Yayınları’nın yeni kitabı Aphrodisias ile birlikte Türkiye’nin yurtdışında tanıtılmasına katkıda bulunmuştur.

Efes - Mermer Salon sponsorluğu:

Borusan, 2008 yılında tarihi olarak büyük bir öneme sahip olan Efes Antik Kenti Yamaç Ev 2 içerisinde yer alan Mermer Salon’un restorasyon çalışmalarına başlamıştır. Borusan’ın sponsorluğunda ve Avusturya Arkeloji Enstitüsü yönetiminde gerçekleştirilen çalışma, Mermer Salon’un yaklaşık 120.000 parçanın birleştirilmesiyle restore edilmesini içeriyor.