Borusan

3. UYGULANAN ÖNEMLİ MUHASEBE POLİTİKALARI

3.1 Uygunluk beyanı

Borusan Holding A.Ş. ve bağlı ortaklıklarının konsolide mali tabloları, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na ("UFRS") uygun olarak hazırlanmıştır.

3.2 Mali tabloların hazırlanma esasları

Borusan Holding A.Ş. ve Türkiye’de yerleşik Bağlı Ortaklıklar, muhasebe kayıtlarını ve yasal mali tablolarını Türk Lirası (TL) cinsinden Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve vergi mevzuatına uygun olarak hazırlamaktadır. Ayrıca 1 Ocak 1994’ten itibaren geçerli olmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış Tek Düzen Muhasebe Sistemi ve uygulamalarına da uyulmaktadır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kayıtlı oldukları için Borusan Yatırım ve Pazarlama A.Ş. ve Borusan Mannesmann Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye mahsus olarak, Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan muhasebe ilkeleri uygulanmaktadır (SPK Mevzuatı).

Yurtdışında yerleşik Bağlı Ortaklıklar; Machinery Intertrade Limited, Vobarno, MIT Machine, MIT Machine Holding, Machinery International ve Borusan International Netherland Coop. muhasebe kayıtlarını Euro, Borusan Makina Kazakhistan LLP ise Kazak Tengesi, Arya, BBM ve Borusan International Pars Joint Stock Co. İran Riyali, Borusan International Algeria SPA Dinar, Borusan International Gulf FZE ise Dirhem cinsinden tutmaktadır. İlgili şirketler sırasıyla İngiltere, İtalya, Malta, Hollanda, Kazakistan, İran, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yerleşik oldukları ülkede geçerli olan muhasebe ilke ve kurallarına uygun olarak kayıtlarını tutmaktadırlar.

ABD Doları cinsinden hazırlanmış konsolide mali tablolar, tarihi maliyet esasına göre hazırlanmış yasal kayıtlara, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (UFRS) uygunluk açısından gerekli tashih ve sınıflandırmalar yansıtılarak düzenlenmiştir. Konsolide mali tablolar, rayiç değerinden gösterilen arazi, bina ve makine ve teçhizat (Not 12), rayiç değeri ile ölçülen ve gelir tablosu ile ilişkilendirilen finansal varlıklar ve rayiç değerlerinden taşınan türev finansal araçlar dışında tarihi maliyet esasına göre hazırlanmıştır.

Önceki dönem mali tablolarında yapılan bazı sınıflamalar

Önceki dönem konsolide finansal tablolarının cari dönem konsolide finansal tablolarıyla tutarlı olmasını sağlamak amacıyla bazı sınıflamalar yapılmıştır. 29,952,051 ABD Doları maddi duran varlıklardan diğer duran varlıklar altındaki "Verilen Depozito ve Avanslar"a ve 433,711 ABD Doları ticari alacaklardan uzun vadeli ticari alacaklara sınıflanmıştır.

3.3 Uygulanan Konsolidasyon Esasları

Konsolide mali tablolar, Borusan Holding ve bağlı ortaklıklarının mali tablolarını kapsamakta olup aşağıdaki esaslara göre düzenlenmiştir:

Grup’un, doğrudan ya da dolaylı olarak faaliyetlerinde kontrol sahibi olduğu şirketler konsolide edilmiştir. Kontrol, Holding’in şirketin nihai hisselerinin yarısından fazlasına doğrudan ya da Bağlı Ortaklıklar’ı aracılığıyla dolaylı olarak sahip olmasıyla ortaya çıkar.

Holding aşağıdaki hususların varlığı halinde de nihai hisselerinin yarısına veya daha azına sahip olduğu şirketlerde kontrol sahibidir.

İlişikteki konsolide mali tabloların hazırlanmasında kullanılan konsolidasyon esasları aşağıdaki gibidir:

Konsolide mali tablolar Borusan Holding ve Bağlı Ortaklıkları’nın her yıl 31 Aralık itibariyle mali tablolarını içermektedir. Bağlı Ortaklıklar’ın mali tabloları Holding ile tutarlı muhasebe politikaları kullanılarak aynı raporlama yılı için hazırlanmıştır.

31 Aralık 2008 ve 2007 tarihleri itibariyle Bağlı Ortaklıklar’ın listesi ve Borusan Grubu’nun bu şirketlerdeki doğrudan ve dolaylı hisse oranları ile nihai hisse oranları aşağıdaki gibidir:

3.4 Yabancı Para Çevrimi

Konsolide mali tablolar, Holding’in sunum para birimi olan ABD Doları olarak sunulmaktadır. Grup’taki her bir bağlı ortaklık, işlevsel para birimini kendi belirlemekte ve her bir bağlı ortaklığın mali tablolarında yer alan kalemler o işlevsel para birimi cinsinden ifade edilmektedir. ABD Doları, Grup operasyonlarında ağırlıklı olarak kullanılmakta ve başka bir deyişle Grup operasyonları üzerinde önemli bir etkiye sahip bulunmaktadır. ABD Doları ayrıca, Grup için önemlilik arz eden durum ve olayların ekonomik temelini yansıtmaktadır. Bu yüzden Grup şirketleri genel olarak, işlevsel para birimi olarak ABD Doları’nı kullanmaktadır. Mali tablo değerlemesi için seçilen işlevsel para biriminden başka tüm diğer para birimleri yabancı para birimi olarak kabul edilmektedir.

Grup’un içinde bulunduğu ekonomik ortam ve faaliyetlerinin değerlendirilmesi sonucunda, Grup’un bazı iştirakleri, UMS 21 uyarınca, aşağıdaki sebeplere dayanarak işlevsel para biriminin ABD Doları olmasına karar vermiştir :

Yabancı para cinsinden işlemler, ilk olarak, işlem tarihinde geçerli olan işlevsel para birimi kurundan kayıtlara yansıtılır. Yabancı para cinsinden olan parasal aktif ve pasifler, bilanço tarihindeki işlevsel para birimi kurundan değerlenmektedir. Yabancı para çevriminden doğan çevrim kârı/zararı, konsolide gelir tablosunda çevrim kârı/zararı hesabında yer alır. Yabancı para cinsinden tarihi maliyet esasına göre değerlenen parasal olmayan bilanço kalemleri ve özsermaye hesapları (kâr ve zarar hariç) ise işlemlerin gerçekleştiği tarihteki kur ile (tarihsel kur) değerlenir.

Grup’un bağlı ortaklıklarından Borusan Oto, Borusan Otomotiv, Borusan Makina, Borusan Güç, Supsan, Vobarno, Borusan International Netherlands Coop, Paslanmaz Boru ve Borusan Ticari Sınai’nin işlevsel para birimi Euro’dur. Borusan Makine Kazakistan’ın işlevsel para birimi Tenge, Arya Iran ve Borusan International Pars Joint Stock Co.’nun ise İran Riyali, Borusan International Gulf’ın Dirhem, Borusan International Algeria SPA’nın ise Dinar’dır. Raporlama tarihi itibariyle, bu iştiraklerin aktif ve pasifleri Borusan Holding’in sunum para birimine (ABD Doları) bilanço tarihinde geçerli olan kur ile gelir tabloları ise yıl içindeki ortalama kurlar ile çevrilmiştir.

Çevrimden kaynaklanan kur farkları özsermayenin altında kur çevriminden yedekler olarak gösterilmektedir. Bu iştiraklerin elden çıkarılması durumunda, ilgili bağlı ortaklığa ait özsermaye altında gösterilen tutar gelir tablosuna yansıtılır.

Geçtiğimiz üç sene için Türkiye genelinde, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ve T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan TL - ABD Doları kurları aşağıda belirtilmiştir.

3.5 İştirakler

Grup’un, üzerinde önemli derecede etkiye sahip olduğu, ancak bağlı ortaklık olmayan veya müşterek yönetime tabi olmayan ortaklıklar, iştirak olarak nitelendirilmektedir. Özsermaye metoduna göre iştirak, bilançoda, maliyet değerine alımı müteakip Grup’un iştirakin net varlıklarındaki payı doğrultusunda oluşan kâr ya da zarar tutarı dahil edilmek suretiyle taşınmaktadır. Özsermaye metodunun uygulanmasını müteakip Grup, iştirakteki net yatırımını göz önünde bulundurarak, ek değer düşüklüğü karşılığı ayrılıp ayrılmayacağını belirler. Gelir tablosundaki tutar iştirakin operasyonlarından Grup’a düşen payı göstermektedir.

İştirak’in ve Grup’un raporlama tarihleri aynıdır ve kullanılan muhasebe politikaları Grup’ta kullanılan muhasebe politikaları ile uyumludur.

<< Geri