Borusan

3.6 Müşterek yönetime tabi teşebbüslerdeki paylar

Faaliyetlere ilişkin stratejik finansman ve işletme politikası kararlarının Grup’un ve diğer tarafların oy birliğini gerektiren müşterek kontrole tabi ekonomik faaliyetler, müşterek yönetime tabi teşebbüslerdir.

Bir grup işletmesi, faaliyetlerini müşterek yönetime tabi teşebbüs düzenlemeleri altında gerçekleştirdiğinde, Grup’un müşterek olarak kontrol edilen varlıklardaki ve yükümlülüklerindeki payı, ilgili Grup işletmesinin mali tablolarında kayda alınır ve içeriğine göre sınıflandırılır. Müşterek olarak kontrol edilen varlıklar sonucu oluşan yükümlülükler ve giderler, tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilir. Müşterek kontrole tabi teşebbüslerin üretimlerinin satış hasılatında ya da kullanılmasından elde edilen gelirden Grup’a düşen pay ancak ilgili ekonomik faydaların Grup’a akışının muhtemel olması ve tutarlarının güvenilir bir şekilde ölçülebilir olması durumunda kayda alınır.

Ayrı bir işletmenin kuruluşunu içeren müşterek yönetime tabi teşebbüs düzenlemeleri, müşterek olarak kontrol edilen işletmeler olarak ifade edilirler. Grup, müşterek kontrol edilen işletmelerdeki paylarını ekteki mali tablolarda, oransal konsolidasyon yöntemi kullanılarak muhasebeleştirmektedir. Grup’un müşterek olarak kontrol edilen işletmelerin varlıkları, yükümlülükleri, gelir ve giderlerindeki payı konsolide mali tablolardaki eşdeğer kalemleri ile hesap bazında bire bir eşleştirilir.

Grup ile Grup’un müşterek olarak kontrol ettiği işletmeleri arasında gerçekleşen işlemler neticesinde oluşan gerçekleşmemiş kâr ve zararlar, Grup’un müşterek yönetime tabi teşebbüsteki payı oranında elimine edilir.

3.7 Şerefiye

Şerefiye, satın alınan bağlı ortaklığın tanımlanabilen varlık, yükümlülük ve şarta bağlı borçlarının makul değerinde elde ettiği payın satın alım maliyetini aşan kısmını doğrudan kâr veya zarar içinde kayda alımını öngörür. İlk kayda alımına müteakip, şerefiye maliyetten birikmiş değer düşüklüğü karşılığı düşülerek yansıtılır. Şerefiye, her yıl veya koşullardaki değişiklikler veya olaylar değer düşüklüğü olduğuna işaret ettiğinde daha sık olarak değer düşüklüğü olup olmadığının tespiti amacıyla incelenir. Taşınan değerin paraya çevrilebilecek tutarı aşması durumunda değer düşüklüğü karşılık gideri gelir tablosuna yansıtılır.

Değer düşüklüğünün tespit edilmesi amacıyla, işletme birleşmesi sonucu elde edilen şerefiye, alım tarihinden itibaren, Grup’un aktif ya da pasiflerinin o birimlerle veya birim gruplarıyla ilişkili olup olmadığına bakılmaksızın, birleşmenin yarattığı sinerjiden faydalanması beklenen, Grup’un nakit akımı sağlayacak birim ya da birim gruplarının her birine tahsis edilir. Şerefiyenin tahsis edildiği her bir birim ya da birim grubu, şerefiyenin iç yönetim amaçlı olarak incelendiği en düşük seviyeyi göstermektedir.

Değer düşüklüğü karşılığı şerefiyenin ilişkilendirildiği nakit akımı sağlayan birimin (ya da nakit akımı sağlayan birimler grubunun) paraya çevrilebilecek tutarının değerlendirilmesiyle belirlenir. Nakit akımı sağlayan birimin (ya da nakit akım sağlayan birim gruplarının) paraya çevrilebilecek tutarının, taşıdıkları değerden düşük olması durumunda, değer düşüklüğü karşılık gideri kaydedilir. Şerefiyenin nakit akımı sağlayan birimin (nakit akımı sağlayan birim gruplarının) bir bölümünü oluşturması ve bu birimdeki operasyonların bir bölümünün elden çıkarılması durumunda, elden çıkarılan operasyona ait olan şerefiye, operasyonun elden çıkarılmasında elde edilecek kâr ya da zararın belirlenmesi sırasında operasyonun taşınan değerine dahil edilmektedir. Bu durumda elden çıkarılan şerefiye; operasyonun elde çıkarılan değeri ve nakit akımı sağlayan birimin elde kalan kısmının değerlendirilmesi ile ölçülür.

3.8 Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar

Nakit ve nakit benzeri varlıklar, kasa ve bankalardaki nakit para, kısa vadeli mevduatlar, repo işlemleri ve diğer hazır değerlerden oluşmaktadır. Diğer hazır değerler, vadesi bilanço tarihi öncesinde olan vadeli çek ve senetleri içermektedir. Konsolide nakit akım tablosunda ifade edilen nakit ve nakit benzeri varlıklar yukarıda bahsedilen değerlerin 3 ay veya daha kısa vadeli olanlarını içermektedir.

3.9 Ticari ve Diğer Alacaklar

Vadeleri genel olarak 48 gün (2007: 42 gün) aralığında olan ticari alacaklar, şüpheli ticari alacak karşılığı düşüldükten sonra indirgenmiş net değerleri ile taşınmaktadır. Ticari alacağın tahsilatının mümkün olmadığı durumlarda şüpheli ticari alacak karşılığı tutarı için tahmin yapılır. Şüpheli alacaklar tespit edildiklerinde kayıtlardan çıkarılır.

3.10 İlişkili Taraflar

Aşağıdaki kriterlerden birinin varlığında, taraf Grup ile ilişkili sayılır:

İlişkili taraflarla yapılan işlem ilişkili taraflar arasında kaynaklarının, hizmetlerin ya da yükümlülüklerin bir bedel karşılığı olup olmadığına bakılmaksızın transferidir.

İlişkili taraflarla yapılan işlemler ve bakiyeler ile ilgili dipnotlar Not 34’de verilmiştir.

<< Geri